Kadın Hastalıkları ve Doğum

Menopoz

Menopoz kadın hayatının adet kanamalarının sona ermesiyle karakterize dönemidir. Yumurtalık kapasitesi 40 yaşlardan itibaren azalarak önce üreme kabiliyetinde azalma, ardından da adet kanamalarında düzensizleşme ile kendini gösterir. Ortalama 49-51 yaşlarda adetler son bulur. 40 yaştan önce meydana gelmesi erken ve anormal olarak nitelendirilir. Bu, kadında yumurtalık işlevlerinin sona ermesi ve dolayısıyla belirgin hormonal değişiklikler anlamına gelir. Menopoz kaçınılmaz ve önlenemez bir süreçtir, ancak aynı zamanda doğal, fizyolojik, hayatın tabiatı gereğidir. 40 yaştan önce meydana gelmesi erken ve anormal olarak nitelendirilir. Yumurtalıklardan üretilen kadınlık hormonlarının (östrojen ve progesteron) eksikliği, adet düzeninde bozulmalarla kendini gösterir, kanama sıklığında ve miktarında artma ya da azalmalar olabilir, gebelik ihtimali çok düşer. Sonunda en az altı ay hiç kanama olmamasıyla menopoz gerçekleşir.


TANI VE TEDAVİSİ YAPILAN HASTALIKLAR;

Menopoz tanısı ilgili uzman doktor tarafından klinik belirtiler ve hormon testleri kullanılarak konur. Ateşlenme, terleme, bunaltılar gibi vazomotor belirtilerin en iyi tedavisi hormon replasman tedavisi dediğimiz düzenli kullanılan hormon ilaçlarıdır. Bu tedaviler yakın takip altında risksiz hastalara belli dönem için verilebilir. Vajinal kuruluk ve tahriş şikayetleri için lokal kullanılacak ilaçlar faydalı olmaktadır. Kemik erimesi dediğimiz osteoporoz hastalığının tedavisinde de hormon ilaçları etkilidir, ancak bu konuda kemik metabolizmasına etkili çeşitli tedavi seçenekleri mevcut olup günümüzde asıl tedaviyi bunlar oluşturmaktadır. Güncel olarak yaptığımız kemik yoğunluğu test ölçümleridir ve tedaviler de bunu artırmaya yöneliktir, ancak kemik sağlığı için hareket, egzersiz vazgeçilmezdir.
KLİNİK HANGİ HASTALARA BAKAR?

En az 1 yıl adet görmeyen hastalar birime başvurabilir.
ÖZELLİKLİ İŞLEMLER;

Menopozda her tür vajinal kanama anormaldir ve ciddi şekilde değerlendirmeyi gerektirir. Bu durumda vakit geçirmeden bir kadın- doğum hekimine başvurulması esastır. Menopozda kadınlar en az yılda bir kez jinekolojik kontrol yaptırmalı, vajen, rahim ağzı muayene edilmeli, smear (histolojik rahim ağzı kanseri tarama testi) alınmalı, rahim özellikle endometrium adı verilen iç tabaka ve yumurtalıklar transvajinal ultrason ile değerlendirilmeli, varsa idrarla ilgili sorunlar tetkik ve tedavi edilmeli, kan yağları ve şeker ölçümleri ve hormon profili ile genel sağlık taraması yapılmalı, mamografi ile meme hastalıkları açısından ve kemik ölçümleri ile kemik erimesi açısından tarama yapılmalıdır. Yılda bir yapılacak bu kontrollerle bu dönemde kadın sağlığını tehdit eden önemli problemlerin erken teşhis ve tedavisi amaçlanır.
NASIL MUAYENE OLURUM;

Kadın doğum hastanesi(MH5) B2 katında bulunan polikliniğimize doğrudan başvuru yapılarak veya MHRS sistemi üzerinden telefon ile 182 aranarak veya internet üzerinden hekimlerimize randevu alarak da muayene olunabilmektedir.
 
ADRES VE DAHİLİ NUMARA;

Ankara Şehir Hastanesi Kadın Doğum Hastanesi MH5 B1 KAT-E2 Kanat Menopoz Polikliniği

Tel: 0312 552 60 00

18 Nisan 2022